25 000 мили без нито едно пукване на гума

Charity Car Rally - Най-опасното рали състезание в света до Монголия

Три рали машини в които бе инсталирано лепилото Air-Seal завършиха това състезание покриващо общото разстояние от 25 000 мили(40 000 км) стартирайки от Лондон, прекосявайки пустините на Средна Азия до Монголия без да им се спука нито една гума.

Ръководителя на групата Стивън Трейхърн съобщава - '' няма да забравя да говоря с която и да е друга група от 160-те участвали в състезанието за това кой е изпитал такава надеждност на гумите си''. При някои групи имаше 2 или 3 спуквания на гуми дневно.

Най-доброто за Air-Seal беше, че ние установихме пробиването и след това забравяхме за него. За спукана гума ни напомняше гледката на кола, спряла за ремонт и смяна на гума. Никой не е предполагал, че ще преминем маршрутите които бяхме избрали, но ние го правихме всеки път.''

Стивън Трейхърн доказа отново и отново - страхотната работа която нашите лепила за гуми Air-Seal вършат в най-лошите пътни условия.

Как това работи?

Инсталирането на лепилото в гумата е лесна процедура. Освен обезпечаването на защита от продупчване, лепилото изпълнява ролята на охладител и поддържа правилното налягане без загуби в областа на джантата.

Вие може би сте ползвали такива лепила, но с променливи резултати. Пробвали ли сте лепила в последно време? Новата технология на производство на фибри(влакна) е много напреднала в сравнение със старите лепила и е много по-безопасна.

Когато гумата се върти, лепилото равномерно се разпространява по вътрешността на гумата. При пробиването на гумата налягането на въздуха предизвиква изтласкването на милиони частици от фибри(влакна) и пълнител, намиращи се в лепилото през отвора при което те формират тапа която предотвратява по нататъшни въздушни загуби.

Това действие се завършва в рамките на два, три оборота на гумата.Става толкова бързо, че шофьора може да не разбере какво се е случило.

По късно, когато бъде огледана гумата и ако обекта пробил гумата е все още там той може да бъде отстранен. След което е необходимо машината да бъде придвижена на късо разстояние за да може отново да бъде запечатана. От това, какъв вид лепило се използва може да се запушат отвори до 30 мм.

Фибрите(Влакната)

Фибрите са основния скелет на лепилото. Колкото по-силни са влакната, толкова по-здраво се ремонтира отвора на гумата. Най-силните фибри са съвременните синтетични фибри от типа на тези които се използват в производството на гумите и бронежилетките. Използването на разнообразни фибри е също много важно; различните като дебелина гуми изискват различни по дължина и дебелина фибри – велосипедна гума, гума на лек автомобил, гума на джип, товарни гуми и др.

Стабилност на лепилото

Функцията на течността в лепилната формула е да бъде среда, чрез която фибрите и пълнителят да покриват зоната на дупката в гумата. При някои други лепилни формули компонентите може да се разделят след известно време, когато гумата не се използва. Ако се забележи такова разделяне на компонентите, тази формула вече няма да изпълнява функциите по запушване на дупки.
Air-Seal висококачественото лепило не се разделя на съставки и защитава гумата за целия период на живот на гумата.

Истинските качества на лепилото

Факт 1

От това , че на пазара се предлагат много и различни видове некачествени лепила клиентите са скептически настроени относно предлаганите от нас продукти. Ние като специалисти в тази област признаваме, че нито едно лепило не е 100% ефективно в предотвратяването на спукване на гумата.

Ние уверено заявяваме, че нашите лепила запушват 95% от отворите получени в безкамерните гуми до 15 мм диаметър. Това означава, че 19 от 20 пробива няма да бъдат даже и забелязани. Съответно само 1 от 20 пробива може да доведе до сериозна загуба на налягане в гумата.

Тук е дилемата на изпитанието – ако правите изпитание само на една гума и продупчването и е лошо запушено то това е неуспех, но ако имаме 10 продупчвания и всичките бъдат запушени то това е успех. Това е напълно възможно както с нашите така и с всички други лепила.

Тези резултати ще доведат до заблуда вследствие на това, че статистически неправилно е осъществен избора на такива малки количества(една гума и малко продупчвания), така, че и получените данни ще са статистически неправилни.

Истинската оценка на качествата на лепилата става при цял автопарк с транспортни средства – способността на лепилото да съхрани гумите на този автопарк.

Стойността му идва от намалението на броя на продупчванията на гумите. Икономията е резултат от увеличеният живот на гумата от поддържането на правилното налягане както и от увеличената възможност за възстановяването на гумите без цялостното и унищожаване.

Следва пример от полеви тест проведен с автопарк от транспортни средства за транспортиране на отпадъци. Съкращаване на ремонта на гумите е очевидно, както и съкращението на броя на новозакупените гуми и средствата за възстановяване на протектора.

Трябва да се отбележи, че тук не са включени повредите получени върху страничната част на гумата, за това е бил необходим генерален ремонт на гумата.

Air-Seal Тест – автопарк състоящ се от 79 транспортни средства.

Всички показват – ежемесечно средни числа в течение на 3 месеца предшестващи изпитателната инсталация(май, юни, юли 2003) срещу тези 3 месеца след изпитателната инсталация (септември, октомври, ноември 2003)

Резултата - пълните разходи за гуми са били намален с 17 435 £(57 560 лв) за месец или почти 210 000 £(609 000 лв) за година.Следствията от изпитанията могат да се прехвърлят върху една гума или един камион. Никой от представителите на фирмата с тествания автопарк не си е представял такива икономически резултати.

Средните икономии в този автопарк от 79 автомобила са били приблизително 222 £(650 лв) на камион / месец.

Също така няма никакво твърдо или бързо правило за минималния тест на AIR-SEAL, все пак трябва да се включат много превозни средства и след това да може да се детайлизира и анализира информацията, която да бъде надеждно регистрирана.

Основната цел на това изпитание беше да се докажат само спестените средства от използването на лепилото и поради това точната и пълната регистрация на стойностите се явява най-критично при правенето на правилни заключения.

Очевидно е, че ако теста беше ограничен до един камион с обработени гуми и настъпи парче метал по пътя си той трябва да извика помощ за да поправи или замени гумата. Ако това се беше случило то би било ясно, че е неправилно да се заключи че този отказ на лепилото на този камион ще се отрази на средния резултат на целият автопарк състоящ се от един камион.

Никой здравомислещ човек никога не би искал да си купи нов препарат , който е бил клинически изпитан в изпитание проведено само върху трима души. Същото е и да вложиш средства в лепило което е било изпитано и тествано на недопустимо малко машини.

Факт 2

Неправилното налягане на гумата е не само опасно, но и скъпоструващо за живота на гумата и консумацията на гориво.

Правилното налягане е основното за получаването на най-добрите резултати от вашите гуми и поради това че нашето лепило поддържа налягането на въздуха в гумите, това води до изминаването на повече километри с литър гориво от машините на целият ви автопарк.

Понеже не е лесно да се забележи дали налягането в гумите е нормално производителите на гумите дават препоръки то да бъде контролирано с манометър защото в зависимост от вида или дали е натоварена гумата то може да не бъде забелязано с очи ако е с до 20% по-малко налягането и.

По тези причини ниското налягане в гумите изпразва портфейла ви.Живота на гумата е по-кратък, увеличеното съпротивление при въртене на гумата води до повишено потребление на гориво. Постоянната нужда от възстановяване на протектора добавя към загубите ви.

Колко сериозни са тези загуби може да се разбере от този пример – 22 тонно ремарке при 90 км/час поглъща 75 конски сили(кс) казва, Арвин Меритол (март 2004 Списание Roadway).

Когато въртящото съпротивление се увеличи със 7,5% са необходими още 5,6 кс или 2% процента повече гориво просто за да се въртят гумите.От тук нататък следват лошите новини : ако една или две гуми от ремаркето бъде с по-ниско налягане от необходимото то това ще претовари останалите 5% претоварването намаля живота на гумата с 8% и добавя още 1% към потреблението на гориво. Съгласни Wabco, спукванията на гумите са отговорни за 25% от пътните произшествия.

Причините са от низко налягане на гумите се получават около 15% от внезапно спукване на гумата(пръсване) останалите 10% от произшествията са от бавно изпускане на гумата останало незабелязано от персонала или шофьорите довело до невъзможност да бъде овладяно превозното средство при пътен инцидент.

Истинските качества на лепилото

Юридически разрешени ли са лепилата Air-Seal?

Извлечениe от Британския стандарт
BS AU 159f: 1997
Спецификация за ремонт на гумите за моторни превозни средства използвани по обществените пътища

Обхват

Този британски стандарт определя изискванията за ремонта на радиални и диагонални гуми за мотоциклетите, автомобилите и камионите преди всичко проектирани да се използват по обществените пътища започнал да действа след януари 1993 г.

Той определя инспекционните процедури, критерии за работа, материали за ремонта, задължения за маркировка на камерните и безкамерните гуми. Изискванията за ремонт на гумите и вентилите също са включени. Този британски стандарт не се отнася за:...

d) използване на течни лепила вкарани в камерните и безкамерните гуми предназначени за предпазване от изпускане на въздух от гумата(виж точка10)

Точка 10

Течното лепило вкарано в камерната или безкамерната гума не се смята за ремонт на гумата.

Забележка: Повредените гуми трябва да бъдат свалени от колелото и напълно огледани, защото продупчващият обект може да попадне във вътрешността на гумата и да предизвика изкривяване на носещите обръчи на гумата.

Британския Стандарт установява, какви процедури съставят постоянния ремонт.

Заключението което може да се вземе от британския стандарт е, че лепилото се счита за ''юридически временен пътен ремонт''.

Гумата трябва да бъде огледана възможно най-бързо след като се е получило пробиване, за да се гарантира, че повредата не е сериозна и не представлява опасност за живота.

Гумите трябва да бъдат огледани визуално от всякъде за да се удостовери, че няма никакво голямо увреждане на гумата.

Закона за търговските лицензи във Великобритания,задължава професионалните превозвачи да преглеждат гумите си редовно(препоръчано всеки ден, извършвано фактически веднъж на 6 седмици).

Повечето големи фирми правят инспекция веднъж или два пъти месечно така, че каквото и да е повреждане на гумата да бъде усетено достатъчно рано за да се спести необходимостта от специализиран оглед(ремонт) на гумата който е скъпоструващ.Тези огледи са визуални и трябва да се правят от компетентен човек.

Ако пробива в гумата бъде добре запушен при използването на добро лепило, то тогава шофьора няма да разбере че е имало пробив, защото лепилото ще ремонтира пробива бързо и спадането на налягането ще бъде незначително(обикновенно по-малко от 1 psi).

Ако по време на визуалното оглеждане на гумата бъде видян обекта предизвикал пробиването и той бъде отстранен завъртайки гумата отново ще бъде направен ремонт.

Ако тогава лепилото не направи качествено запушване на пробива може да се сметне че гумата е опасна и тя трябва да демонтирана и огледана напълно и ремонтирана с класически ремонт.

Какъвто и да е пробив може да застраши гумата да не се запечата добре с лепилото. Нашите лепила няма да маскират пробива те само ще се опитват да спрат изпускането на въздуха от гумата за да се избегне катастрофалната загуба на налягане(пръсване), но гумата ще изпуска още известно време(зависи от сериозността на пробива, размера и качеството на гумата.

Изпускането на въздуха което се управлява е много по-безопасно от мигновенния катастрофален отказ(пръсване) и обикновенно позволява на шофьора да доведе транспортното средство до отбивка, сервиз или в общият случай ще даде му даде възможност да се върне до дома(гаража).

Гумата с понижено налягане предизвиква опасни ситуации от прегряване и повреждане на страничните стени които предизвикват скъсвания(пръсване). Гамата от продукти на Air-Seal поддържа правилното налягане на гумите като значително намалява този риск.

Допълнителната сигурност за вас и служителите ви е, че няма да оставите шофьора на пътя с гума която трябва да сменя или ремонтира

Доброто лепило не води до разбалансиране на гумата. Обаче то няма компенсира неустойчивостта на автомобила причинена от лошо окачване.

Ако окачването на автомобила е в равновесие и гумата не е напълнена с количество по-голямо от препоръчаното тогава няма да има никакви вибрации в колелата. Трябва да се отбележи че колелото не може да бъде балансирано веднага след напълването на лепилото.

Немаскирането на главния дефект, управляемостта на изпускането на въздуха и поддържането на правилното налягане са само три от факторите за сигурност на гамата лепила на Air-Seal.

Въпроса който може да си зададем – Може ли гумата да бъде безопасна без доброто лепило?

Правилно поддържаната гума ще бъде много по-безопасна с добре поставеното лепило.

Пример за съкращаване на разходите 

Типичен пример за съкращение на разходите на клиент с автопарк с камиони за превоз.

Автопарк от 25 шест колесни камиона с гуми с размери 385/65 R22.5 струващи 200 £ всяка, средния живот на всяка гума се очаква да е 100 000 км.

На това основание всеки километър ще струва 0.002p или 0.30p за км за всички тези 150 гуми.Общата стойност за 100 000 км ще бъде приблизително 30 000 £.

Ако тези гуми бъдат обработени с Air-Seal минималното увеличение на живота им от 20% води до 120 000 км което намалява стойността на изминат километър само от гуми от 0,30 р на 0,24 р за км.

Увеличеният живот на тези гуми ще намали с 6 000 £ стойноста при замяна по същите цени от 30 000 £на 24 000£. Като към това добавим и намленото с 3% потребление на гориво.

ЗА МАЛКИ ИНВЕСТИЦИИ В ГУМИТЕ ЗА ЛЕПИЛО ИЗГОДАТА ЩЕ Е:

1. Повече изминати километри за гума

2. По-малко потребление на гориво

3. По-малко време за престои

4. Транспортните средства са на път а не във гаража.

Ние сме уверени че никакво друго лепило не съответства на

работата на гамата от наши продукти.

Технологията на която се базират нашите високоефективни лепила не е достъпна на друг производител.

Ние сме специалисти в поддържането на правилното налягане в гумите.