HEAVY DUTY
Това е нашият най-популярен продукт. Той запушва отвори до 15 мм (0,5 инч) диаметър. За използване при индустриални, селскостопански и строителни машини.Той е ефективен както при високите скорости на автопарк с камиони за превоз, така и различни транспортни средства в различни окръжаващи среди.

ARMOR SEAL
Това е продукт за много натоварените машини степен на натоварване 16 и повече и запушва отвори до 30 мм (1,25 инч). Продукт, който се използва в много опасни работни(минно-геоложки, взривни работи, сондажи и др.) условия. Използва се също от въоръжените сили при операции за безопасност на международни мисии.

General Purpose

Това лепило е основано на базата на HEAVY DUTY и се доставя в еднолитрови опаковки. Проектирано да запушва отвори при използване за off-road и други състезания с автомобили.
Всички наши продукти ще работят ефективно при налягане от 4 до 120 psi и имат неограничен срок на годност. ARMOR-SEAL и HEAVY DUTY се доставят в 20 литрови контейнери и се инсталират без да се изпуска налягането на гумата използвайки специална помпа.
http://www.air-sealproducts.com/

Въпроси и отговори

1. За какво оборудване се използват продуктите на Air-Seal ?

Тези лепила се използват обикновено за предпазване от пробиване на гумите на широка гама на off-road машини, например тежки багери и други големи и средно големи машини, използвани за строеж на пътища и големи строителни проекти

2. Какви предимства имаме от използването на това лепило?

Нашето лепило може да затвори около 95 % от отворите, получени при движение по пътищата. Малкото изпускане на въздух от гумите се елиминира напълно и води до увеличен живот на гумите и намаляването на разхода на гориво. Повечето от пукания на гуми се предизвикват от прекомерното нагряване на гумите, поради намаленото налягане в тях. Бавното изпускане на въздух от гумите увеличава този риск. При използването на нашите лепила се предпазвате от този риск. Много важен е фактът , че нашите лепила са еднородни и запазват своите качества и при висока скорост на движение, и когато гумата е на едно място.

3. Какви са приложенията на гамата от продукти които доставя Air-Seal?

Air-Seal Products имат три различни формули. Всяка си има съответното предназначение:

 

 

4. Ще поречи ли на конвенциалната процедура по лепене на гумата?

Не. Ако гумата е повредена свръх възможностите на лепилото да запуши отвора , тя може да бъде вулканизирана по конвенционалния начин. Монтьорът просто трябва да изтрие областта около дупката с намокрена с вода тъкан. След това гумата може да бъде залепена по конвенционален начин. Не е необходимо да се премахва останалото лепило, но трябва да се допълни гумата с допълнително количество, след като бъде залепена . Допълването е необходимо, за да се компенсира загубата на количеството, което е било премахнато при лепенето.

5. Лепилото ефективно ли е при безкамерни и камерни гуми?

Да, и при двата типа. Ефективно до 95% при безкамерни и до75% при камерни гуми. Където е възможно, безкамерните гуми са за предпочитане.

6. Може ли лепилото да се използва за ремонт на пукнати вече гуми?

Да , това е възможно, но неговото главно предназначение е да спира пукането на гумата. Не всяко пробиване може да се предотврати, но преди третирането на гумата, трябва да имате помпа или източник на сгъстен въздух, за да се напомпи гумата до необходимото налягане. Когато инсталирането е завършено, колелото трябва да се завърти веднага с преместване на машината на кратка дистанция, за да може да се оформи тапата и да се запуши отворът.

7. Необходимо ли е да се изпусне гумата преди да се постави лепилото?

Не. 20-литровата туба използва специално проектирана помпа, с която може да се инсталира лепилото в частично изпусната гума.

8. Постоянна ли е тапата образувана от Air Seal?

В много от случаите, когато се усети пукане, дупката веднага се залепя и шофьорът не забелязва какво се случва.

9. Какъв е животът на Air-Seal?

Колкото е животът на гумата. Това лепило не реагира с гумата и другите материали, от които е направена гумата. Много важно е, че компонентите на лепилото не се разделят при използването им.

10. Скъп продукт ли е Air-Seal?

Ние сме сигурни, че нашите лепила използват най-добрата технология и ценови предимства, които ви дават отлична цена за гумите на всяка машина, на която са приложени. За типичния автопарк приложеното лепило възвръща цената си за 45 (четиридесет и пет) дни.

11. Как работи лепилото Air-Seal?

Нашите лепила са базирани на съвременна технология, която създава комплексна матрица от синтетични фибри и пълнеж в течна суспензия. Когато се появи отвор, излизащият въздух принуждава лепилото да оформи тапа, която залепя пропускането веднага почти без загуба на въздух.

Тъй като гумата е под товар, тапата се смачква , сгъстява и образува постоянна тапа. Този процес се повтаря за всяка следваща пукнатина.

Ако някъде има изтичане на въздух, поради порьозността на гумата или между ръба на гумата и ръба на джантата или всяка микроскопична дупчица, тя също ще бъде запушена.

12. Как се инсталира лепилото?
Лепилото се доставя в 20-литрови туби с помпа и ръководство , което съдържа таблица за необходимото количество за гуми с различен размер. Помпата е с метална конструкция и е проектирана за дълъг живот, ако бъде правилно експлоатирана.

13. Важно ли е количеството лепило, което се инсталира?
Да, много е важно да се инсталира препоръчаното количество. То гарантира, че ще ви бъде максимално защитена гумата за целия й живот .

14. Когато се появи пукване трябва ли да спра автомобила, за да може да се изсъхне тапата?

Не, наистина гумата може да се използва веднага. Колкото повече автомобилът се използва, толкова по-добре ще се запуши дупката. Ако извадите предмета от гумата, ние препоръчваме да използвате веднага автомобила. Въртенето на гумата е важно за процеса на запушване.

Тапата ще се оформи в следващите секунди и пукнатината ще се запуши без загуба на налягане. С Air-Seal вие ще забравите какво е да ви се пука гума.

15. Има ли срок на годност лепилото Air Seal?

Тези лепила имат неопределен срок на съхранение. След инсталирането на продукта, ако има останало количество в тубата, се препоръчва да се постави капака на тубата, за да се избегне ефектът от получаване на коричка върху повърхността му. Ако това е направено, ще ви бъде лесно да се подготви за следващо инсталиране.

16. Причинява ли ръждясване върху джантите?

Не. Няма ръжда или корозия върху джантите. Алуминиевите джанти също са защитени. Каквато и да е корозия ще бъде спряна, когато бъде инсталиран Air Seal.

17. Кородират ли стоманените обръчи на моите гуми?

Не , Air Seal провежда защита по три начина: Първо - корозионният инхибитор, който е включен в състава на лепилото, предпазва стоманените обръчи. Второ – тапата, която се оформя от лепилото, предпазва от проникването на влага вътре в гумата.

Трето - защитавайки гумата от изпускане, нормалното налягане, приложено при въртенето, не позволява просмукване на влага.

18. Може ли лепилото да увреди каучука или някой от материалите, използвани за производството на гумите?

Не. Няма реакция между лепилото и тези материали.

19. Трябва ли да се разбърква лепилото преди да се инсталира?

Не , тези лепила се доставят готови за използване и разбъркване не е необходимо.

20. Измиваеми ли са с вода лепилата Air Seal?

Всички наши лепила са измиваеми с вода и не остават върху вътрешността на гумата. Когато е необходимо, могат лесно да се отмият със студена вода и нормално избърсване (подсушаване).

21. Опасни ли са за оборудването?

Тези лепила съдържат етилен гликол, който се използва в производството на антифриз; този продукт не се води като опасен. Тази формула не съдържа каустик (солна киселина) или материали за киселини.

Ако се разлее някъде, просто го попийте с гъба и измийте с вода.

Лепилото има COSHH описание и Risk Assessment Sheets.

22. Излагането на тези лепила опасно ли е за човек?

Тези лепила не съдържат киселини или летливи органични смеси. Етилен гликолът е безопасен за човек , но ние съветваме да се използват предпазни очила при инсталирането.

Ако попадне върху кожата, просто измийте с вода и сапун. Не трябва да се поглъща голямо количество от лепилото, това може да ви разболее.

23. Може ли да замръзне?

Точката на замръзване е –35 0С

За гумите

Основната причина за преждевременното износване на гумите е ниското налягане на въздуха в гумите.То предизвиква екстремното повишаване на температурата в гумите.

Температурата играе главна роля в производството на гумите и подлагането им на такива екстремни температури ги уврежда много бързо.

Машините се предвижват благодарение на въздуха в гумите.

Гумите са просто контейнер в който се задържа необходимото налягане на гумите.

Намаленото налягане в гумите е главната причина за проблемите с температурата.

Още от времето на изобретяването на пневматичната гума няма производител който да предлага 100 % решение на проблема с поддържането на необходимото налягане в гумите.

Добрият препарат за херметизиране на гумите превръща гумата в самозалепваща се гума.

Къде изчезва въздуха?

Порьозността и температурата са истинските убийци!

Порьозността е също една от главната причина за намаленото налягане в гумите включително и за регенерираните.

Порьозността е несъвършенството на конструкцията на гумата, което не може да спре балончетата с въздух да преминат през стените на гумата.

Поради тази причина намаляването на налягането в гумата води до неподдържане на необходимото налягане, екстремно повишаване на температурата, което уврежда нейните качества и води до преждевременното износване на гумата.

Прекомерно увеличната температура е реален убиец

80 % от гумите на пътя са с понижено налягане.Това е вярно защото е проверено от специалистите.

Всяка четвърта гума е с налягане под необходимото за сигурността на пътя.

Производителите на гуми, транспортните служби и много експерти по автомобилните гуми са направили обучения и са издали статии по въпроса с ефекта на нормалното налягане в гумите.

Тези групи са на едно мнение относно това че 80 % от гумите са с по-ниско налягане и че една от всеки четири гуми е с налягане по-ниско от необходимото за сигурността.

Те доказват че повече от 4 psi(0,272 атм) понижено налягане на автомобилна гума за лек автомобил е рисково.

Гумата с понижено налягане е с повишено съпротивление на търкаляне върху повърхността на пътя.

Това допълнително съпротивление води до допълнително натоварване върху двигателя, а от там и до допълнително изразходване на гориво.

Какво струва поддръжката на налягането в гумите?

По долу е посочено какво струва годишно отделеното време за седмичната проверка и поддръжка на налягането в гумите на един товарен автомобил.

Годишните изчисления са на база 10 лв на час и необходимо време за проверка и поддържане на налягането от 5 минути на гума.

Ако това обслужване се съотнесе към автопарк с много автомобили това ще бъде второто по важност перо в разходите след разходите за гориво.

Превантивното обслужване на гумите беше единственият възможен изход за транспортните фирми при намаляването на разходите предизвикани от пониженото налягане в гумите.

Това обслужване е скъпо и трудно за управление при големи автопаркове.

Днес с навлизането на модерните технологии а именно използването на качествените препарати за самозалепване на гумите се намаляват разходите за проверка и обслужване и се прокарват нови граници в сигурността срещу спукване.

Използването на тези препарати води до 75-95 % намаляване на разходите за обслужване на гумите.

Спукани гуми, изгубено работно време и сервизни повиквания.

Нека посоча какво струва една спукана гума.

Разговарял съм с много специалисти и те сочат че ремонта на една гума за лек автомобил струва между 6 и 10 лв, а за ремонт на гума за товарен автомобил между 12 и 25 лв.

Това би било истина ако си заравяте главата в пясъка...

В действителност – престой,сервизно повикване,загубите на време на допълнително оборудване плюс евентуално похабените гуми от карането им меки образуват цената на една спукана гума.

Няма достатъчно пари които да компенсират изгубеното време.

Крайната цена на загубата от спукана гума се увеличава до стотици лева.

За пример

Фермер който прибира продукцията си от полето(домати или някакви нетрайни зеленчуци), може да загуби цялата продукция ако не успее да я прибере навреме.

Препаратите за самозалепване на гумите ще предпазят оборудването от спукване на гума през цялото време.

Ако оперирате с автопарк от автобуси, камиони или автомобили за доставка които трябва да се придвижат от точка А до точка В за определено време.

Или ако имате автопарк от строителни машини, сметоизвозващи и почистващи автомобили или автомобили със специално приложение(пожарна,мед.помощ и полиция).

Всеки от тях трябва да извърши ежедневно тежка работа тогава времето става най-важният икономически фактор.

Изключително важно е да се отчете, че гумите се считат за най важният фактор във всеки автопарк, а не е точно така.

Престоя, сервизните повиквания и изгубеното време на специалното оборудване причинено от спукана гума струват много повече от това което сте дали за ремонта на гумата.

Пример

70 сметосъбиращи автомобила.

Събрани са данни които ще послужат за изчисления на годишните икономии с използването на препаратите за самозалепване на автомобилни гуми.

Общи разходи за гуми

Забележка! 70 автомобила средно с по едно спукване на гума на месец са 70 спуквания на гуми на месец и няма отбелязани престои и подменени гуми.

Те струват 70 по 18,5 лева средно на месец = 1295 лв.

За година 12 по 1295 лв =15 540 лева.

Ако заложим само 70 % ефективност на препарата за самозалепване на гуми икономията е 10 808 лева.Не се посочва икономията от липса на престои и гуми погубени от спуквания.

Икономия на гориво

Ако средно гумите са с 5 % по-ниско налягане това води до:

70 камиона използвани всекидневно

Всеки автомобил изминава 100 км на ден(средно)

Икономия от 2 литра на ден на автомобил по 70 = 140 литра на ден.

По 20 дни 140 = 2 800 литра на месец по 12 месеца 33 600 литра на година

33 600 литра по 2лв/литър= 67 200 лв

Цена на гумите

Допълнителният живот който препарата дава на гумите от само 10 % средно(в действителност между 20 и 25 %) води до икономии годишно.

Средно по 6 гуми на камион. 70 по 6 = 420 гуми

Средна цена на една гума 300 лв

Среден пробег на една гума 10 000 км

Средна цена на км = 0,03 лв/км

Увеличен пробег с 10 % = 1000 км на гума за 420 гуми общо 420 000 км.

420 000 км по 0,03 лв = 12 600 лв от увеличен пробег.

Общи годишни икономии

От неспукани гуми и икономии на ремонти 10 878 лева

От икономия на гориво (само 5 %) 67 200 лева

От икономия на гуми(само 10 %) 12 600 лева

Общо 90 678 лева

Заложени са 70 % ефективност на препарата при постигнати средни стойности между 75 и 95 % елиминирани проблеми с гумите.

Сумата за икономиите е наистина минимум без да се включват икономииите от липса на престои и икономии от тотално повредени(унищожени) гуми.

Колко струва зареждането на гумите

Зареждането на 420 гуми средно по 1,25 л = 525 литра по 35 лв/л= 18 375 лв.

Зареждането струва 20 % от икономиите.

Икономическият резултат е 72 303 лв

Мога да отделя два проблема и съответно решението им.

Сигурноста при покупка на качествен продукт който е безопасен при използването му.

Сега да дискутираме какво да очакваме от тези продукти и ще задоволят ли очакванията ни.

Ценово ефективни ли са за модерния автопарк?

Очаквания

1.Поддържане на необходимото налягане в гумите за времето на живот на гумата.

2.Поддържане на всички мерки за безопасност.

3.Недопускане на корозия и ръжда в гумата и върху елементите на джантата.

4.Консервиране на вътрешността на гумите.

5.Постоянно запушване на пробиви в гумата.

6.Противопоставяне на срязващи и напрягащи сили в гумите.

7.Те не предизвикват дебаланс и отклоняване в гумите.

8.Възможност да защитава гумата за времето и на живот.

9.Трябва да бъде съвметима с всички методи за регенерация.

10.Генерални ремонти на гумата трябва да бъдат възможни след прилагането му.

11.Да могат да се премахват с помощта на вода без остатък.

12.След образуването на тапата да са непромокаеми и да издържат на вода, сняг и кал.

13.Образуваната тапа трябва да е еластична като гумата в която се е образувала.

14.Препарата не трябва да маскира дупка която е потенциално опасна за гумата.Добрият препарат е така проектиран, че да прави балончета с въздух за да показва когато дупката е по-голяма от възможността на препарата да я запуши или пробиващият елемент е прекъснал повече обръчи от арматурата на гумата.

Добрият препарат ще изпуска мехурчета с въздух по контролиран начин като позволи да се придвижи автомобила до място където може да бъде извършен класически ремонт като при придвижването му не даде възможност на гумата да загуби внезапно цялото налягане(да гръмне)

Не очаквайте!

1.Моля не очаквайте чудеса от препарата.

2.Не е известен продукт който балансира гумите и ги залепва здраво.

3.Не може да коригира баланса на небалансирана гума, с неправилна форма по обиколката или с проблемно окачване на автомобила.

4.Препарата намалява враждебния ефект на топлината и студа, но не може да предпази гумата ако тя е подложена на екстремно излагане.

5.Продукта не може да изработи ефективна тапа ако гумата е много стара и е загубила еластичността си.

6.Поради много различни ситуации при гумите и пробиващия обект не очаквайте 100% ефективност на продукта.При изследване на повечето спукани гуми с приложен препарат се вижда че не той е причината за незапушването на дупката.

7.Ефективността която може да се очаква при гумите с вътрешна гума е 75% поради несъвършенството на вътрешните гуми и сгърчването между външната гума и вътрешната гума което се получава при висока скорост при ниска скорост ефективността се повишава до 85 %.

Описанието на препарата е:

Сигурност , надеждност и съвместимост.

Много от фирмите са изгорели със закупуването на т.нар.“препарати за самозалепване“.

Тези „търговци-артисти“ обещават свръхестествени възможности на препарата си който ще ви предпази от всеки проблем.Досега те не са представили никакви писмени документи в потвърждение на тези магически способности.Бъдете внимателни с всеки производител на препарати който не представя писмено описание на спецификациите на продукта си.

В комплекта с документи (ръководство за потребителя) трябва да присъства и спецификацията на препарата.